Misleidende zuivelcampagne moet worden aangepast

Misleidende zuivelcampagne moet worden aangepast

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) moet onjuiste informatie in delen van de campagne 'Nederland draait op zuivel' aanpassen, oordeelt de Reclame Code Commissie. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die een zaak aanspande, misleidt de campagne de consument door het romantische beeld dat het van de Nederlandse zuivelindustrie schetst.

De Reclame Code Commissie heeft Wakker Dier, die opkomt voor de dieren in de vee-industrie, deels gelijk gesteld in haar klachten over de zuivelcampagne van NZO, de branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie. Onder meer de stellingen dat melk alleen van gezonde dieren komt en dat de gezondheid van een koe bepaalt hoe oud zij wordt, werden als onjuist of misleidend beoordeeld. 

De zuivelorganisatie tekent hoger beroep aan tegen vijf oordelen. 'De Commissie heeft onze beweringen op deze punten niet in de juiste context geplaatst. Wij vinden niet dat de campagne hier misleidend is en onjuiste informatie bevat', stelt René van Buitenen van NZO. 

Zieke koeien

Woordvoer Martijn Lodewijkx van Wakker Dier vindt het hogere beroep opmerkelijk. 'De campagnewebsite stelt letterlijk dat 'de veehouder er alles aan doet om koeien zo gezond mogelijk te houden, ouder te laten worden en melk te laten geven'. In realiteit is het merendeel van de koeien jaarlijks ziek en worden ze na vier à zes jaar naar het slachthuis gebracht, terwijl ze veertien jaar kunnen worden.'

'Door de hoge productie in de zuivelsector, de ligboxen en harde vloeren kampt 29 procent van de dieren jaarlijks met mastitis (uierontsteking) en 55 tot 80 procent met pijnlijke klauw- en pootproblemen', gaat Lodewijkx verder. 'Na enkele jaren wordt een melkkoe door gezondheidsproblemen vervangen.'

Is zuivel gezond?

De campagne 'Nederland draait op zuivel' stelt ook dat zuivel gezond is. De Reclame Code Commissie oordeelde die stelling 'te absoluut'. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad biedt raad: 'Zuivel nemen hangt samen met een lager risico op darmkanker en yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten.' Voornamelijk volle melk en producten van volle melk zorgen ervoor dat zuivel niet zonder meer als gezond kan worden beschouwd.

'Greenwashing van de zuivelsector'

NZO moet onder meer ook de stelling aanpassen dat een kalf 'soms' na een paar uur van de moeder wordt gescheiden. Onderzoek verduidelijkt dat dat veel vaker gebeurt. Andere punten die als onjuist of misleidend werden beoordeeld, zorgen ook volgens andere dierenwelzijnsorganisaties voor een 'greenwashing', het groener voorstellen dan het daadwerkelijk is, van de zuivelsector.

De Reclame Code Commissie gaf Wakker Dier in totaal gelijk op twaalf van de 28 klachten. 'We zijn bewust breed gegaan, maar belangrijk is dat de Commissie heeft erkend dat er duidelijk sprake is van misleiding', stelt Lodewijkx. NZO zegt nog tevreden te zijn dat de Reclame Code Commissie het merendeel van de klachten heeft afgewezen.

Ook interessant