toggle menu

Misstand bij Jumbo: supermarkt vraagt medische gegevens van personeel

Misstand bij Jumbo: supermarkt vraagt medische gegevens van personeel

Supermarktketen Jumbo vraagt medewerkers medische gegevens aan te leveren, maar zegt daar niet bij dat die worden doorgespeeld naar een extern bedrijf om te worden gebruikt voor de aanvraag van subsidies. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Een huisarts die een verzoek voor een doktersverklaring kreeg van een patiënt weigert medewerking en trekt aan de bel.

Lees hier het volledige artikel en bekijk de betreffende brief die Jumbo stuurt

Personeelsleden worden gevraagd voor een dossieronderzoek een enquête in te vullen waar ook medische vragen in staan. Wie in goed vertrouwen vertelt dat hij weleens last heeft gehad van psychische klachten krijgt een brief waarin verzocht wordt om een rapport of doktersverklaring aan te leveren. Als de medewerker niet meewerkt wordt er gedreigd met consequenties staat in de brief. Het gaat vooralsnog om vestigingen rondom Breda in de provincie Noord-Brabant.

Een operationeel directeur van het bedrijf verklaart dat de medische gegevens worden doorgezet naar een extern bedrijf dat daarmee subsidies aanvraagt bij de overheid. Personeel van de supermarktketen wordt daarover op geen enkele wijze geïnformeerd.

Jumbo zegt dat medewerkers wettelijk verplicht zijn medische informatie aan te leveren, maar dat is niet zo, zegt arbeidsrechtadvocaat Elise van Es van Van Hout Advocaten. 'Medische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Jumbo mag geen medische gegevens opvragen. In dit geval gaan ze zelfs zo ver, dat ze na een enquête een doktersverklaring/-rapport opvragen, wat vervolgens onderdeel uitmaakt van een personeelsdossier.' Van Es vindt het zeer kwalijk en zegt dat de gegevens niet alleen niet opgevraagd mogen worden, maar ook niet mogen worden verwerkt en werknemers hier niet aan mee hoeven te werken. Daarnaast mag Jumbo de gegevens ook niet doorspelen naar een commercieel bedrijf voor subsidieaanvragen. Jumbo overtreedt daarmee op drie punten de wet.

Autoriteit Persoonsgegevens: veel niet in de haak

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat in deze zaak veel niet in de haak is en volgt de zaak. 'Een werkgever mag niet op de stoel van de dokter gaan zitten. Hij mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren.' De AP zegt dat werkgevers werknemers moeten informeren waarom zij hun gegevens verzamelen.

Jumbo reageert dat zij overtuigd zijn dat deze vestigingen 'met de beste bedoelingen hebben gehandeld'. 'Met de huidige druk op de arbeidsmarkt, kijkt deze ondernemer ook naar de mogelijkheid om medewerkers met een beperking aan te nemen. Het is zijn inzet om medewerkers met een beperking zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen in het werk.' Radar ontdekte dat over die ondersteuning aan de medewerkers niets wordt verteld.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant