'Misstanden in woonzorgcentrum door personeelstekort'

'Misstanden in woonzorgcentrum door personeelstekort'

Medewerkers van woonzorgcentrum Thebe in Breda klappen uit de school over allerlei 'grote misstanden' bij de tehuizen van de organisatie. Die zijn ontstaan door een 'chronisch personeelstekort' en de inzet van flexwerkers en uitzendkrachten, meldt FNV Zorg & Welzijn

Volgens de bond komt het voor dat bewoners dagen in hun eigen ontlasting liggen omdat bedden niet worden verschoond. Ook zouden collega's vaak weken achter elkaar zes dagen moeten werken omdat er niet genoeg mensen zijn. Naast de roosterproblemen zouden overuren niet of onvoldoende uitbetaald worden. Volgens FNV is er door de misstanden en hoge werkdruk een massale leegloop van personeel. Dat hangt ook samen met een angstcultuur die er binnen Thebe zou zijn.

'Er wordt niets mee gedaan'

Volgens de bond zijn de wantoestanden bij Thebe, waar zo'n 4000 medewerkers in dienst zijn, van de zomer al aangekaart bij de directie. 'Maar daar wordt niets mee gedaan', zegt een woordvoerster. Daarom maken de medewerkers woensdag een zwartboek met meer dan driehonderd misstanden openbaar.

De problemen zijn volgens FNV exemplarisch voor heel de sector.

Thebe herkent zich niet in het beeld

Thebe zegt zich 'totaal niet' te herkennen in het beeld dat door de vakbond wordt geschetst. De oorzaak van de hoge werkdruk komt volgens het bedrijf door de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg. 'We doen ons uiterste best om oplossingen te zoeken waarmee we de goede zorg aan cliënten voort kunnen zetten en de werkdruk voor onze medewerkers zoveel mogelijk kunnen verlichten', aldus Thebe.

Hoe is het gesteld met de verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland? 11.000 ervaringsdeskundigen uit het Radar Testpanel gaven hun mening.

Meer over:

Ook interessant