Modegigant Inditex bant angorawol

Modegigant Inditex bant angorawol

‘s Werelds grootste modeketen Inditex stopt met de productie van angorawol. Het modeconcern doneert de resterende voorraad, die bijna 900.000 Dollar (ongeveer 800.000 Euro) waard is, aan Syrische vluchtelingen.

Uit recent onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie PETA blijkt dat bij angorafokkerijen de vacht uit de huid van levende konijnen wordt gerukt. Inditex heeft om die reden samen met PETA US besloten om angorawol permanent te verbieden. De voorraad van 20.000 kledingstukken waarin angorawol is verwerkt wordt daarom aan Syrische vluchtelingen gedoneerd. Dit gaat in samenwerking met liefdadigheidsinstelling Life for Relief and Development.

Bij Inditex horen onder andere de merken Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti en Berschka. Oprichter van PETA Nederland Ingrid Newkirk is blij met het besluit. ‘Alleen mensen die een wanhopig gebrek aan basisbehoeftes ondervinden, hebben enig excuus hebben om bont te dragen dat uit levende dieren is gerukt’, aldus Newkirk.

Uitschreeuwen van pijn

Het onderzoek toont aan dat de konijnen het uitschreeuwen van de pijn, wanneer hun vacht getrokken wordt. Dit is ook te zien in de uitzending van 25 november 2013. Pas op: de uitzending bevat schokkende beelden.

Eerder besloten al meer dan zeventig merken en retailers, waaronder C&A, HEMA, French Connection, SuperTrash, Stella McCartney, WE Fashion, Gaastra, ASOS, Calvin Klein en Tommy Hilfiger om de angorawol niet meer te gebruiken.

Bron: PETA Nederland

Ook interessant