toggle menu

Mogelijk 200.000 reizigers gedupeerd bij staking beveiligers Schiphol

Mogelijk 200.000 reizigers gedupeerd bij staking beveiligers Schiphol

Een 24-uursstaking door beveiligers op Schiphol zou meer dan 200.000 reizigers duperen. 'Het zijn juist de reizigers die zorgen voor werkgelegenheid in de beveiligingsbranche', stelt de luchthaven in reactie op de aangekondigde stakingsactie door FNV en CNV.

De luchthavenbeveiligers willen dinsdag 4 september de hele dag staken. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met de staking. Volgens Schiphol hebben reizigers al weken last van de werkonderbrekingen.

De bonden willen nog niet zeggen op welke plekken beveiligers nog meer staken. 'Maar Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer', zegt een bestuurder van FNV.

Beveiligers houden op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen

Al zes weken houden beveiligers op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie en bij MSD in Oss. Sinds dinsdag leggen beveiligers in het UMC Maastricht twee keer per dag het werk een half uur neer. Die actie duurt tot 2 september.

De beveiligers eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan.

De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen.

Lees ook: Vlucht vertraagd of geannuleerd: geld terug?

Bron: ANP

Ook interessant