Mogelijk eerder besluit over statiegeld op plastic flesjes

Mogelijk eerder besluit over statiegeld op plastic flesjes

Mogelijk komt er eerder statiegeld op plastic flesjes. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk begin volgend jaar de knoop doorhakken om een eventuele invoering in 2021 mogelijk te maken.

De bewindsvrouw vindt statiegeld op kleine plastic flessen nodig als de strijd tegen zwerfafval te weinig zoden aan de dijk zet. Statiegeld is alleen te voorkomen als er 70 tot 90 procent minder van degelijke flesjes in het zwerfafval zitten en 90 procent van plastic flessen wordt gerecycled.

Volgens de laatste cijfers 'zwerven' er echter steeds meer flesjes in onder meer de natuur, in plaats van minder. Het baart Van Veldhoven grote zorgen, zo laat ze de Tweede Kamer weten.

Minister kondigt maatregelen aan voor de aanpak van blik

Ook bij de aanpak van blik wordt de bewindsvrouw ongeduldig omdat de gemeenten en de verpakkingsindustrie zelf niet met een plan komen. Ze kondigt nu zelf maatregelen aan. Uit het Radar Testpanel bleek dat ruim 80 procent voor de invoering van statiegeld op drankblikjes is. Lees alle resultaten hier terug:

Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen

Bron: ANP

Ook interessant