Mogelijke sluiting zwembaden door energieprijzen

Mogelijke sluiting zwembaden door energieprijzen

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is bang dat zwembaden moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Zo'n 200 van de bijna 640 openbare zwembaden zullen het einde van het jaar mogelijk niet gaan halen door het aflopen van hun energiecontract. De bond baseert zich op de gegevens van de Werkgeversvereniging in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ).

Ook de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) maakt zich zorgen over de sluiting van kunstijsbanen door de hoge energielasten. Die zijn normaal gesproken tussen de 15 en de 20 procent van de totale kosten. Maar bij het afsluiten van een nieuw contract kunnen de energielasten volgens de bond tot zo'n 50 procent stijgen. De KNSB denkt dat zes van de acht ijsbanen daardoor dit jaar moeten sluiten.

Nieuw energiecontract 2023

In 2023 zullen de overige kunstijsbanen en zwembaden opnieuw een energiecontract moeten afsluiten. Als de prijzen blijven stijgen, kunnen ook zij de kosten volgens de bonden onmogelijk dekken. De totale lastenstijging voor alle ijsbanen en zwembaden over 2022 en 2023 komt uit op 378 miljoen euro.

Schaatsers kunnen nergens heen

De twee bonden vrezen voor een verarming van de sport als er geen maatregelen worden genomen. 'Schaatsverenigingen zijn ’s winters volledig afhankelijk van de kunstijsbanen', zegt de directeur van de KNSB, Herman de Haan. 'Als die sluiten, kunnen hun 40.000 leden en de ruim 200.000 andere wekelijkse schaatsers buiten verenigingsverband nergens anders heen.'

Zwemmen belangrijk voor veiligheid

Ook de KNZB vreest voor de toegankelijkheid van het zwemmen. 'Zwemmen is uiteraard heel gezond, maar het is ook van groot belang voor de veiligheid in ons waterrijke land dat mensen blíjven zwemmen', zegt de directeur van de KNZB, Aschwin Lankwarden.

Bonden willen noodfonds

De sportbonden willen dat er een structurele oplossing komt voor het probleem. Een daarvan is het verduurzamen van de accommodaties. Ook willen de bonden dat er een noodfonds komt om de ijsbanen en zwembaden open te houden.

Bron: ANP

Ook interessant