Mondhygiënist mag vanaf 2020 zelf boren, verdoven en röntgenfoto's maken

Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig kleine gaatjes boren, verdoven en röntgenfoto's maken. Nu kan dat nog alleen onder leiding van een tandarts. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil dat tandartsen sommige taken overdragen aan mondhygiënisten. Er zijn al jaren te weinig tandartsen. Zij hebben ook steeds meer te doen, onder andere doordat ouderen minder gauw overgaan op een kunstgebit. Maar tandartsen houden bijvoorbeeld het boren van eerste gaatjes nog te vaak in eigen hand.

Vijf jaar lang op eigen gezag

Mondhygiënisten die de nieuwe, zwaardere opleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto's maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk.

Door het experiment kunnen tandartsen zich richten op de moeilijkere behandelingen. Als de proef goed uitpakt, maakt Bruins de nieuwe bevoegdheid voor de mondhygiënist mogelijk definitief.

Update 12:06: 'Mondhygiënisten kunnen niet boren'

'Het besluit is volstrekt onbegrijpelijk. Het is niet onderbouwd, patiënten willen het niet, mondhygiënisten kunnen het niet en de zorg wordt er bovendien duurder van', aldus de voorzitter. Daarbij leidt het besluit volgens hem tot nog meer verwarring over wie er wat doet in de mondzorg. 'Zo weet de patiënt helemaal niet meer waar hij aan toe is.'

De KNMT 'beraadt zich op de consequenties' van de beslissing van de minister.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant