toggle menu

Moorkop gaat bij HEMA chocoladebol heten

Moorkop gaat bij HEMA chocoladebol heten

Winkelketen HEMA doet het woord 'moorkop' in de ban. Vanaf maandag 30 maart heet het gebakje chocoladebol, maar het product blijft hetzelfde. Een woordvoerster van de HEMA bevestigt donderdag berichtgeving hierover door Omroep West. Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de poll.

De HEMA vindt de naam 'niet meer van deze tijd', aldus de woordvoerder.

Volgens haar nam HEMA het besluit al een tijdje geleden. Dat het nog even duurt voordat de maatregel ingaat, heeft ermee te maken dat de website en de 'styling' erop moeten worden aangepast.

Verwijzing naar discriminatie

Woensdag werd al bekend dat een banketbakkerij in Monster (Zuid-Holland) het woord moorkop niet meer gebruikt 'omdat je anno 2020 niet meer een naam moet willen hebben die verwijst naar discriminatie'. De bakkerij, My Cakes, zegt hierover mailtjes te hebben gekregen. Daarom is de naam veranderd in roomkop.

De eigenaar van de bakkerij in Monster zegt 'trots' te zijn dat ook winkelketen HEMA het woord moorkop schrapt.

De moorkop is vernoemd naar de Moren, een volk uit de oudheid afkomstig uit Noord-Afrika. Maar de eigenaar van de bakkerij, Jurgen Verwoerd, zegt tegen Omroep West dat het woord 'in de moderne tijd een synoniem voor neger geworden is. Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden, zeker niet als onze klanten zich hier ongemakkelijk bij voelen.'

Update 15:40 - Bakkerij in Monster moet sluiten wegens 'onveilige situatie'

De banketbakkerij in Monster (Zuid-Holland) die woensdag het initiatief nam om de naam 'moorkop' niet meer te gebruiken, moest donderdagmiddag de winkel sluiten vanwege een onveilige situatie. Volgens de eigenaar van My Cakes kwam er een aantal mensen in zijn zaak dat een moorkop eiste.

'Omdat het in mijn ogen een onveilige situatie was, heb ik mijn twee medewerksters uit voorzorg naar huis gestuurd. Ik heb de winkel gesloten en heb de politie ingeschakeld. Die wisten meteen waar het om ging, omdat de berichten op social media gisteren ook al niet mals waren. Ik vind het erg jammer dat mensen niet opstaan voor een discussie', aldus de bakker.

Geef je mening

Wat vind jij van de naamswijziging van de HEMA? Geef je mening hieronder in de poll!

Bron: ANP / Omroep West

Ook interessant