Mortuaria gijzelen lichamen van overledenen

Mortuaria gijzelen lichamen van overledenen

In Radar is vanavond te zien dat mortuaria die zich ontfermen over de lichamen van overledenen, daar hoge kosten voor rekenen. Wanneer nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartondernemer en de overledene naar dat uitvaartcentrum willen verplaatsen, weigeren de mortuaria soms om het dode lichaam over te dragen als de rekening niet geheel voldaan is. 

Uitvaartondernemer Jan Jaap Palma maakt dit regelmatig mee en zegt dat mortuaria soms kosten dubbel proberen te factureren. 'Wanneer de politie eraan te pas komt, dan zijn de kosten van het koelen in een mortuarium voor de staat. Ik zie dat deze kosten vaak ook op de familie verhaald worden.' 

Radar sprak enkele families die dit hebben meegemaakt. Zo wilde een nabestaande de uitvaart van zijn broer niet laten uitvoeren bij de beheerder van het mortuarium vanwege te hoge kosten. Toen hij naar een andere uitvaartonderneming wilde overstappen, weigerde het mortuarium zijn broer mee te geven zolang de rekening van 3500 euro niet geheel voldaan was. Ook een andere nabestaande die zich bij Radar gemeld heeft maakte iets dergelijks mee. Zijn stiefvader lag in het mortuarium en zou worden overgebracht naar een uitvaartcentrum. Toen de uitvaartondernemer aankwam bij het mortuarium bleek dat de nabestaanden eerst een flinke rekening moesten betalen. 

In de emotionele tijd waar nabestaanden in terechtkomen na het overlijden van een dierbare is het lastig om overzicht te houden van alle zaken die geregeld moeten worden en de kosten die daarbij komen kijken. De uitvaartbranche is niet transparant over de kosten die gemaakt worden. Joyce Donat van de Consumentenbond vindt dat er misbruik wordt gemaakt van de kennisachterstand en emotie van nabestaanden. 

Bekijk ook de resultaten van ons onderzoek onder bijna 14.000 nabestaanden:

Onverwachte extra kosten bij uitvaart

De ondoorzichtige wereld van de uitvaarten

In de uitzending van 2 november besteedde Radar aandacht aan de ondoorzichtige wereld van de uitvaarten. Kijk het fragment uit de uitzending hieronder terug.

De ondoorzichtige wereld van de uitvaarten
Bekijk complete uitzending

Ook interessant