'Multivitamines voor peuters niet afgestemd op behoefte kind'

'Multivitamines voor peuters niet afgestemd op behoefte kind'

Veel multivitamines voor peuters zijn niet afgestemd op de behoefte van jonge kinderen. Bijna de helft bevat (veel) te weinig vitamine D en drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur, zegt de Consumentenbond. De bond onderzocht 37 multivitamines geschikt voor kinderen tot 4 jaar.

Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om de zeldzame botziekte rachitis te voorkomen. Verschillende producten blijken minder dan die aanbevolen hoeveelheid te bevatten, een enkele juist te veel. Ook bevat maar de helft van de onderzochte multivitamines ijzer, een mineraal waar peuters soms een tekort aan hebben.

In drie merken zit te veel vitamine A, waardoor een vergiftiging kan optreden, of te veel foliumzuur, waardoor een tekort aan vitamine B onopgemerkt kan blijven.

Hoe zorg je dat je voldoende vitamines binnenkrijgt? Zijn dure merkvitamines beter dan de goedkoopste optie? Zijn er seizoenen dat je juist meer of minder vitamines slikt? Een bioloog geeft antwoord op tien vragen over vitamine en vertelt je alles dat je wil weten.

Bron: ANP

Ook interessant