Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

Museumkaart weigert persoonsgegevens te geven aan Belastingdienst

De Museumkaart weigert de kaartgegevens van één bepaalde persoon te laten zien aan de Belastingdienst, die wil achterhalen of die kaarthouder in een bepaalde periode in Nederland verbleef en dus belastingplichtig was. Donderdag dient in Amsterdam een kort geding van de Belastingdienst tegen de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft, om die gegevens alsnog af te dwingen.

De Museumvereniging zegt uit privacyoverwegingen 'grote en principiële bezwaren' te hebben tegen het delen van bezoekgegevens. Bovendien geeft inzage in die gegevens helemaal geen garantie over de bewegingen van de betrokken persoon, omdat in de onderzochte periode nog geen pasfoto op de kaart stond en die dus kon worden overgedragen.

De vereniging zegt gegevens alleen te willen delen als bijvoorbeeld de nationale veiligheid in het geding is. 'Zij zal de privacy van haar kaarthouders desnoods tot de hoogste Europese rechter verdedigen.'

'Informatie bij derden wordt geregeld opgevraagd'

De gegevens van een museumkaart zijn volgens de Belastingdienst een van de puzzelstukjes die meer duidelijkheid moeten geven over de woonplaats van een persoon naar wie de dienst onderzoek doet. Het gebeurt geregeld dat informatie bij derden wordt opgevraagd over mogelijk belastingontduikers, bepleitte de advocaat van de Staat tijdens het kort geding op de rechtbank in Amsterdam. 

Daarbij gaat het vaak om privacygevoelige gegevens, zoals informatie van een lidmaatschap van een sportclub, creditcardbetalingen of geldopnames. 

update 15 nov 2018, 14:53 uur
Museumkaart moet gegevens delen

De Stichting Museumkaart moet de gebruikersgegevens verstrekken aan de Belastingdienst. Dat is de uitkomst van het kort geding. Het belang voor het heffen van belasting weegt volgens de rechter zwaarder dan de privacy van de betreffende vrouw.

De rechter oordeelt dat de gegevens wel degelijk een rol kunnen spelen bij een correcte belastingheffing. Het gebruik van de kaart zegt dan wel vooral iets over iemands vrijetijdsbesteding, maar de frequentie van de bezoeken en de bezochte locaties kunnen, zo luidt het vonnis, wel degelijk indicatoren zijn voor de woonplaats van de betrokkene in Nederland.

De Belastingdienst bepleitte tijdens de zitting dat er geregeld informatie bij derden wordt opgevraagd over mogelijk belastingontduikers. Daarbij gaat het vaak om privacygevoelige gegevens, zoals informatie van een lidmaatschap van een sportclub, creditcardbetalingen of geldopnames.

Bron: ANP

Ook interessant