toggle menu

Naast begraven en cremeren wordt lichaam oplossen in vloeistof vorm van lijkbezorging

Naast begraven en cremeren wordt lichaam oplossen in vloeistof vorm van lijkbezorging

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

De Gezondheidsraad liet in mei al weten onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het oplossen van doden in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse. Het wordt ook wel resomeren genoemd.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt het advies over. Ze komt volgend jaar met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

Resomeren al toegepast als verwerking van dode dieren

In een paar landen is alkalische hydrolyse al mogelijk. In Nederland is alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk. Resomeren wordt hier wel toegepast bij de verwerking van dode dieren.

De uitvaartbranche is positief over resomeren. 'Volgens de branche bevordert de introductie van nieuwe initiatieven zoals alkalische hydrolyse de keuzevrijheid voor het kiezen van een passende vorm van lijkbezorging', aldus de minister.

Alleen botten en restvloeistof blijven over

Na de alkalische hydrolyse blijven botten en een restvloeistof over. De botten worden gemalen tot poeder. De nabestaanden kunnen dit poeder bewaren in een urn. Voor de restvloeistof wordt gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers of vervaardiging van biogas.

Resomeren duurzamer dan begraven en cremeren

Resomeren is duurzamer dan de traditionele vormen van lijkbezorging. Bij begraven gaan er tal van kisten de grond in en bij cremeren komt veel CO2 vrij. Bij alkalische hydrolyse is veel minder brandstof nodig. Resomeren is daarmee duurzamer.

Meer informatie over hoe resomeren in zijn werk gaat, kun je vinden op de website van het kenniscentrum voor alles omtrent een uitvaart.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant