'NAM moet binnen 48 uur na beving met maatregelen komen'

'NAM moet binnen 48 uur na beving met maatregelen komen'

De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving in Groningen analyseren en maatregelen voorstellen. Dat eist de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De aardbeving was zo zwaar dat er moet worden ingegrepen, zegt SodM.

In een speciaal aardbevingsprotocol dat sinds 2017 van kracht is, staat precies welke maatregelen de NAM kan nemen na zo'n zware beving. Daarbij gaat het om allerlei productiebeperkende maatregelen.

In het uiterste geval kan de SodM adviseren dat de gasproductie heel fors wordt teruggeschroefd of dat grote delen van het aardgasveld buiten gebruik worden gesteld. Het ministerie van Economische Zaken neemt het uiteindelijke besluit hierover.

Aardbeving Loppersum

De aardbeving nabij Loppersum had een kracht van 3,4. Uit een eerste analyse van SodM blijkt dat de beving zo zwaar was dat er ingegrepen moet worden, stelt het toezichtsorgaan. 'Bewoners kunnen deze beving zwaarder hebben gevoeld dan die van 2012 in Huizinge.'

Het orgaan meet de kracht van de aardbeving in de grondversnelling. Hoe hoger dit is, hoe meer de grond schudt en hoe groter de schade is.

De gemeten grondversnelling (0,116 g) zorgt ervoor dat het hoogste niveau uit het meet- en regelprotocol bereikt is: het interventieniveau. In juli van 2017 zijn er afspraken vastgelegd in het zogeheten Meet- en regelprotocol.

De NAM is al begonnen met de analyse van de aardbeving. 'We gaan kijken aan welke knoppen we in het gasveld moeten draaien', zegt directeur Gerald Schotman.

Reactie Wiebes

De gaswinning in Groningen moet deze kabinetsperiode maximaal worden verminderd. Dat zei minister Eric Wiebes in een eerste reactie op de beving van maandag, de zwaarste in vijf jaar. Wiebes liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. 'Ik probeer maximaal te verminderen', aldus Wiebes. 'Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af.' Een brief over die inventarisatie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Kamer.

Wiebes vindt het nieuws vooral 'vreselijk' voor de bewoners van het gebied. 'Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer.'

Update 9 januari om 12:16 - Honderden schademeldingen

Bij het Centrum Veilig Wonen zijn tot en met dinsdagochtend 606 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving maandagmiddag in het dorp Zeerijp. De beving had een kracht van 3.4.

Van de ruim zeshonderd meldingen kwamen er 91 uit een straal van tien kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. Zeventien mensen hebben aangegeven zich onveilig te voelen in hun woning. Ze krijgen zo snel mogelijk een inspectie om te beoordelen of er inderdaad sprake is van een acuut onveilige situatie.

Het Centrum Veilig Wonen heeft in verband met vele meldingen medewerkers gestationeerd op het gemeentehuis van Loppersum, waar Zeerijp onder valt. De medewerkers zijn tot dinsdagavond 20.00 uur aanwezig in het gemeentehuis.

Update 9 januari om 16:49 - Nog meer schademeldingen

Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen na de aardbeving maandagmiddag in het Groningse dorp Zeerijp loopt verder op. Dinsdagmiddag rond 16.30 uur was het aantal gestegen tot 939, meldt het centrum. De beving van maandag had een kracht van 3.4.

Van de meldingen kwamen er 143 uit een straal van 10 kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. 26 mensen hebben aangegeven zich onveilig te voelen. Zestien van deze adressen hebben al een inspectie gekregen om te beoordelen of inderdaad sprake is van een acuut onveilige situatie. Daarbij bleken twee landbouwschuren in Groningen en ’t Zandt dusdanige schade te hebben dat ze niet gebruikt kunnen worden in afwachting van nader onderzoek. De andere adressen worden binnen 24 uur ook bezocht.

Het Centrum Veilig Wonen heeft wegens de vele meldingen medewerkers gestationeerd op het gemeentehuis van Loppersum, waar Zeerijp onder valt. In verband met de drukte kan daar de hele week ook schade worden gemeld: van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Wat betreft de schade-afhandeling heeft de NAM-directeur van de minister begrepen dat binnenkort het nieuw onafhankelijk schadeprotocol er is. 'Dat is goed, want dan weten mensen dat hun schade wordt aangepakt, onafhankelijk van een club als de NAM, die er belang bij heeft.'

Update 10 januari om 11:43 - Aantal schademeldingen gestegen naar 1311

Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen na de aardbeving maandagmiddag in het Groningse dorp Zeerijp is verder opgelopen. Woensdagochtend rond 11.30 uur was het aantal gestegen tot 1311, meldt het centrum. De beving van maandag had een kracht van 3.4.

Van de meldingen kwamen er 195 uit een straal van 10 kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. 'De telefoons hier staan roodgloeiend', aldus een woordvoerder, die verwacht dat het aantal meldingen nog zal oplopen. 'Later woensdag geven wij nog één tussenstand. En dan deze week niet meer, maar volgende week weer.'

Update 11 januari om 16:07 -Inmiddels meer dan 2000 schademeldingen

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft na de aardbeving bij het Groningse Zeerijp tot nog toe ruim 2000 meldingen over schade binnengekregen. In 62 gevallen is de schade dusdanig dat de bewoners zich onveilig voelen.

Op vijf plaatsen is volgens het CVW, dat de schades beoordeelt, sprake van een 'acuut onveilig situatie'. Drie van die panden zijn gestut om ergere problemen te voorkomen.

Van de schademeldingen kwamen er ruim driehonderd uit de directe omgeving, binnen 10 kilometer van Zeerijp. Het gros van de gedupeerden woont verder weg.

Het CVW verwacht volgende week een compleet overzicht te kunnen geven van de schademeldingen na de beving, die een kracht had van 3,4.

bron: ANP

Ook interessant