NAM moet ook immateriële schade door aardbevingen vergoeden

NAM moet ook immateriële schade door aardbevingen vergoeden

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM ) is ook aansprakelijk voor immateriële schade van een groep inwoners van het door aardbevingen getroffen Groningen. De rechtbank in Assen heeft woensdag bepaald dat de gaswinning door de NAM het woongenot van de Groningers meer dan gewoon aantast. Volgens de rechtbank is sprake van 'aantasting in de persoon'.

De NAM draait al op voor het vergoeden van zichtbare aardbevingsschade aan woningen en gebouwen. Een groep van 127 Groningers stapte naar de rechter om een principe-uitspraak te krijgen over de vraag of de NAM bovendien aansprakelijk is voor andere niet tastbare schade. Zo hebben mensen lichamelijke en psychische klachten. Velen kampen met een burn-out, hebben last van angst of stress en maken zich zorgen over hun woning die minder waard is geworden.

Mogelijkheid om schadeclaim in te dienen

Nu de rechtbank heeft bepaald dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ook aansprakelijk is voor immateriële schade van Groningers die lijden onder aardbevingen, is voor veel inwoners van het gebied de weg vrij om een schadeclaim in te dienen. Persrechter Jeff Biesma van de rechtbank Noord-Nederland sprak woensdag van een 'bijzondere uitspraak'. Volgens hem is het de eerste keer dat 'een dergelijke vordering op zo'n grote schaal wordt toegewezen'.

Bewijs van psychisch leed

De persrechter legde uit dat inwoners van het gebied waar als gevolg van de gaswinning aardbevingen voorkomen hun psychische leed wel moeten aantonen. Dat kan bijvoorbeeld met een doktersverklaring. Hij wees erop dat de uitspraak niet alleen van belang is voor de Groningers die de zaak aanspanden. Ook andere inwoners van het gebied kunnen met dit vonnis in de hand een procedure tegen de NAM aanspannen. Potentieel zijn dat volgens de persrechter duizenden mensen.

Nog geen reactie NAM

De NAM reageert woensdag nog niet inhoudelijk op het vonnis van de rechtbank in Assen.

Het bedrijf heeft kennisgenomen van de uitspraak. Manager van het aardbevingenteam van de NAM Thijs Jurgens gaf wel aan dat hij zich afvraagt waar zo'n claim voor vergoeding van immateriële schade dan aan moet voldoen.

'We zoeken duidelijkheid, gaan de uitspraak bestuderen en kijken dan wat we gaan doen', aldus Jurgens.

Mocht de NAM in beroep gaan, dan is onzeker of gedupeerden al eigen zaken kunnen beginnen. De NAM zou het gerechtshof kunnen vragen om opschorting van het vonnis van woensdag.

Bron: ANP

Ook interessant