NAM treft maatregelen na lek giftige stof

NAM treft maatregelen na lek giftige stof

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft maatregelen genomen om nieuwe lekkages van giftig aardgascondensaat te voorkomen. Op het zogeheten Tankenpark Delfzijl lekte begin deze maand zo'n 30 kubieke meter van de schadelijke stof in het hemelwaterriool. Een deel kwam terecht in een afwateringskanaal.

Na het lek verscherpte het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het toezicht op de locatie. Op aandringen van de toezichthouder heeft de NAM onder meer een afsluiting geplaatst tussen de opvangbak waar het aardgascondensaat uit was gelekt en het hemelwaterriool. Ook zijn kleppen gerepareerd en werkt er voortaan ook buiten kantooruren een operator.

Slecht voor milieu en gezondheid 

Aardgascondensaat lijkt op dieselolie. Het bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder de gevaarlijke stof benzeen. Het is slecht voor het milieu en de gezondheid.

Uit onderzoek bleek volgens de NAM dat het lek kwam door een storing in een pomp, een kapotte klep en een te late reactie. Het onderzoek naar dieperliggende oorzaken gaat nog maanden door.

'Mogelijke lekkage hoogste prioriteit'

De NAM moet van het SodM ook de alarmeringen op het tankenpark aanpassen, 'zodat signalen van mogelijke lekkage direct en met de hoogste prioriteit worden opgepakt', aldus de toezichthouder. Die staat dagelijks in contact met het bedrijf en ontvangt wekelijks een rapportage over de stand van zaken.

Naar het lek loopt ook nog strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), dat de NAM verdenkt van het overtreden van milieuvoorschriften.

Bron: ANP

Ook interessant