NAM verdiende 526 miljoen aan gaswinning

NAM verdiende 526 miljoen aan gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verdiende vorig jaar 526 miljoen euro aan Nederlandse gaswinning. Dat schrijft het het Financieel Dagblad naar aanleiding van het eerste jaarrapport dat het bedrijf heeft ingediend.

Uit het jaarverslag van NAM blijkt dat het bedrijf vorig jaar vijfhonderd arbeidsplaatsen heeft geschrapt. Die ingreep zou noodzakelijk zijn wegens lage gasprijzen, verminderde gaswinning en hogere kosten. De gestegen kosten zijn onder meer een gevolg van de afhandeling van de aardbevingsproblematiek in Groningen.

In maart werd bekend dat NAM zich terug trekt en niet meer gaat beslissen over de afhandeling van door aardbevingen veroorzaakte schades in Groningen. Die taak komt in handen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders te liggen.

Meer uit het jaarverslag

Van de baten uit Nederlands gas ging 496 miljoen euro naar Shell en ExxonMobil, de twee aandeelhouders van de NAM. Het gas- en oliebedrijf droeg vorig jaar 3 miljard euro af aan de Nederlandse staat. Het eigen vermogen van het bedrijf bedroeg 197 miljoen, wat gelijkstaat aan 4 procent van de totale balans van de NAM.

Bron: ANP MediaWatch / Financieel Dagblad

Ook interessant