Nanodeeltjes 'stiekem' in cosmetica

In bepaalde cosmeticaproducten worden nanodeeltjes gebruikt zonder dat dit vermeld staat op de verpakking. Dat blijkt uit onderzoek van het Wageningse instituut Rikilt in opdracht van Natuur & Milieu. Volgens het instituut is het nog niet duidelijk of nanodeeltjes in cosmetica een risico vormen voor de consument of niet.

In onze uitzending over deze nieuwe technologie lieten wij zien wat het mogelijke gevaar is van nanodeeltjes. Bekijk hier de uitzending en lees het achtergrondartikel voor meer informatie.

De onderzoekers bekeken 15 cosmeticaproducten. In acht daarvan bleken deeltjes te zitten die kleiner zijn dan 100 nanometer en die dus nanodeeltjes kunnen worden genoemd.

Natuur & Milieu adviseert consumenten om geen cosmetica met nanodeeltjes te gebruiken op een beschadigde, bijvoorbeeld zonverbrande, huid. De organisatie wil dat fabrikanten de aanwezigheid van nanodeeltjes op hun etiket vermelden.

De onderzochte cosmetica die nanodeeltjes bevat, is Olaz Double Action Daycream, Nivea Visage Vital, Nivea Visage Q10 Anti Rimpel, Vichy Liftactiv CxP Total, Nivea for Men vochtinbrengende gezichtscrème, foundation Vichy Derma Blend, foundation Dior Skin Nude en mascara Dior Show Blackout.

Het is niet verboden om nanodeeltjes te gebruiken in producten. Het is ook niet verplicht om op het etiket van een product te vermelden dat er nanodeeltjes in zitten. Vanaf 2013 wordt dat laatste wel verplicht in Europa. Natuur & Milieu pleit ervoor om de verplichting versneld in te voeren. ,,Zeker zolang nog niet duidelijk is welke risico's er precies zitten aan deze producten. Volgens sommige wetenschappers zijn nanodeeltjes veilig, volgens andere niet'', aldus een woordvoerder.

Bron: ANP

Ook interessant