toggle menu

Nationale 'Ik Stap Over Van Bank' week

Nationale 'Ik Stap Over Van Bank' week

Journalist Rutger Bregman heeft van deze week de 'Ik Stap Over Van Bank' week gemaakt. Hij roept consumenten op massaal van bank te veranderen, om een signaal af te geven over het huidige bankensysteem.

Niets veranderd

Bregman zegt in een artikel op De Correspondent: 'Het blijft bizar: 7 jaar na de grootste financiële crisis ooit, is er vrijwel niets veranderd.' Hij geeft aan dat met overstappen de problemen van hoge hypotheekschulden en te lage buffers niet verdwijnen, maar het geeft volgens hem wel een duidelijker signaal af dan woede.

'Geen zin'

De journalist denkt dat consumenten normaliter weinig overstappen van bank, omdat ze het idee hebben dat ze 'toch de enige' zijn, en dat ze als 'eenzame consument' niets kunnen veranderen aan het systeem.

Banken vergelijken

Consumenten die mee willen doen, kunnen volgens Bregman het beste zelf uitzoeken welke bank goed bij hen past. 'Je kunt eventueel gebruik maken van de Eerlijke Bankwijzer, een website die je helpt verschillende banken met elkaar te vergelijken. Bedenk: geen enkele bank is perfect.'

'Week moet succes worden'

Via de hashtag #ikstapovervanbank kan iedereen steun betuigen aan het plan. De deadline voor de Nationale Overstapweek is 26 april, 24:00 uur. 'Als meer dan 1.000.000 Nederlanders kunnen overstappen van zorgverzekeraar en als meer dan 4.000.000 Nederlanders 50 minuten en 56 seconden overhebben voor de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw - dan kan zo’n Nationale Overstapweek ook een succes worden', aldus Bregman.

Update 21:28 uur: 2000 mensen doen mee

Bijna 2000 mensen hebben gezegd dat ze van bank gaan wisselen. Dat zei Rutger Bregman tegen de NOS. Hij had Nederlanders maandagochtend in De Correspondent opgeroepen weg te gaan bij hun bank vanwege de hoge bonussen die er worden uitgekeerd.

Bregman is niet bang dat er banken omvallen. 'Zo snel gaat dat volgens mij niet.' Volgens hem willen heel veel mensen al jaren weg bij hun bank, maar is er volgens hem geen een 'heilig' of 'perfect'.

Bron: De Correspondent / Nieuws.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant