toggle menu

'Nederland moet regels illegale puppyhandel aanscherpen'

'Nederland moet regels illegale puppyhandel aanscherpen'

Nederland moet de regels aanscherpen om de malafide handel in puppy's aan te pakken. De Dierenbescherming vindt dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. De puppyverkoper is daardoor op te sporen.

Ook zou er een zogeheten witte lijst moeten komen van hondenfokkers die hun zaakjes op orde hebben en het goed doen. Dat vindt de Dierenbescherming, die maandag aftrapte voor de actie 'Stop foute puppyhandel'. Hiermee wordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen snel maatregelen te nemen om de handel in pups in goede banen te leiden.

Foute fokkers

In ons land worden jaarlijks zo'n 150.000 honden gekocht. Van ongeveer de helft daarvan kan niet worden vastgesteld waar ze vandaan komen. De Dierenbescherming vreest dat deze diertjes van foute fokkers in onder meer Oost-Europa komen.

Fokteefjes in erbarmelijke omstandigheden

'Fokteefjes worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy's te produceren. De pups worden veel te jong bij hun moeder weggehaald. Ze zijn daardoor vatbaar voor ziekten en gedragsproblemen', is de boodschap van de Dierenbescherming.

Registratieplicht

Wat betreft de dierenbeschermers volgt Nederland het voorbeeld van België en Frankrijk. Buitenlandse fokkers in België moeten voldoen aan regels voor dierenwelzijn voordat ze puppy's mogen leveren aan Belgische handelaren. Frankrijk heeft al een registratieplicht voor hondenhandelaren.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant