'Nederland moet zo snel mogelijk mondkapjes in binnenruimtes verplichten'

'Nederland moet zo snel mogelijk mondkapjes in binnenruimtes verplichten'

Het is absoluut noodzakelijk om mondkapjes te dragen in cafés, voetbalstadions en andere binnenruimtes waar mensen samenkomen. Dat meldt hoogleraar en natuurkundige Detlef Lohse van Universiteit Twente tegenover het AD. De hoogleraar doet onderzoek naar de rol van kleine druppeltjes (aerosolen) bij de verspreiding van het coronavirus.

'De eerste resultaten van dit onderzoek wijzen namelijk uit dat deze kleine druppeltjes in de lucht een grotere rol spelen bij de verspreiding van het virus dan werd gedacht', zo meldt de krant.

Onbegrijpelijk

Om die reden is het volgens de hoogleraar noodzakelijk dat Nederland, net als veel andere landen, zo snel mogelijk het dragen van mondkapjes in binnenruimtes waar mensen samenkomen verplicht. Hij heeft dan ook geen begrip voor het feit dat dit nog niet zo is.

Niet juichen of schreeuwen in voetbalstadions

Lohse pleit tevens voor het verbieden van zingen, juichen of schreeuwen in voetbalstadions, óók met een mondkapje op. Hij stelt dat mensen in de eerste plaats mondkapjes zouden moeten dragen om de uitstoot van aerosolen te beperken. De mondbescherming dient in mindere mate ter bescherming van jezelf.

'Kleine druppeltjes leven dertig tot veertig keer langer'

In het onderzoek wordt gekeken naar het gedrag en de levensduur van aerosolen bij verschillende temperaturen en verschillende gradaties in luchtvochtigheid. De invloed van ventilatie op druppeltjes in ruimtes wordt eveneens in beschouwing genomen. Om dit te onderzoeken zijn er verschillende simulaties gebouwd. 

In samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt ook gekeken naar de hoeveelheid virus in die druppeltjes en hoeveel er nodig is om iemand hiermee te besmetten.

Alhoewel het onderzoek nog loopt kan Lohse stellen dat 'de kleine druppeltjes dertig tot veertig keer langer leven dan volgens een oud model uit de jaren 30 waarop de anderhalvemetersamenleving van het RIVM is gebaseerd'.

Vrees voor het najaar

De hoogleraar vreest voor het najaar, omdat mensen dan meer binnen bij elkaar komen in ruimten waar geen mondkapjes worden gedragen en waar er slechte ventilatie is.

Ook maakt hij zich zorgen over de 'gevaarlijke tendens' om wetenschap maar als 'een mening' te zien. Resultaten uit de wetenschap zouden volgens hem geaccepteerd moeten worden als harde feiten. 'Je kunt rare en niet gefundeerde ideeën niet dezelfde aandacht geven als gefundeerde wetenschappelijke resultaten.'

Bron: AD

Meer over:

Ook interessant