toggle menu

Nederland scoort slecht op schone energie

Nederland scoort slecht op schone energie

Nederland doet goed zijn best om te voldoen aan de VN-doelstellingen voor een eerlijkere en duurzamere wereld. Maar waar het gaat om schone energie en het tegengaan van klimaatverandering, doet ons land het vergeleken met andere Europese staten relatief slecht.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag gepubliceerd rapport. De VN-lidstaten werden het vorig jaar eens over zeventien doelstellingen om de wereld in de periode tot 2030 eerlijker en duurzamer te maken. Het CBS-rapport geeft een eerste tussenstand, al tekent het statistiekbureau aan dat de voortgang richting veel van die duurzaamheidsdoelen zich lastig laten meten, laat staan vergelijken met andere landen. 'Een zekere vaagheid hou je altijd', aldus econoom Peter Hein van Mulligen.

'Stabiele subtopper'

Slechts voor grofweg een derde van de indicatoren die de VN heeft vastgesteld, zijn al cijfers beschikbaar. Op basis van die gegevens kan Nederland een 'hele stabiele subtopper' worden genoemd, aldus Van Mulligen. 'Daarmee staan we dichtbij de landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Scandinavische landen doen het door de bank genomen het best, landen in Zuidoost-Europa het slechtst.

Bovengemiddeld consumeren

Al met al gaan in Nederland veel dingen heel goed, concludeert Hugo von Meijenfeldt, coördinator duurzame ontwikkelingsdoelen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Maar we moeten wel oppassen dat we niet afglijden en door anderen worden ingehaald. Nederland was bijvoorbeeld ooit de groene koploper van Europa, maar nu niet meer.' De manier waarop Nederlanders consumeren heeft een bovengemiddelde impact op natuur en milieu dan in andere landen. Daarom wil de overheid op 8 december om tafel met onder meer het bedrijfsleven en belangenorganisaties om over oplossingen te praten.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant