Nederlander eet minder vlees

Nederlander eet minder vlees

Nederlanders eten steeds minder vlees. De consumptie daalde vorig jaar tot gemiddeld 76,3 kilogram vlees, één kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar. In 2010 aten Nederlanders nog gemiddeld 80,8 kilogram, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Omgerekend verorberden we in Nederland vorig jaar zo'n 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes.

Maatschappelijke onrust

'De vleesconsumptie is onverantwoord hoog en de daling lijkt het logische gevolg van de groeiende maatschappelijke onrust rondom vlees. Er kleven te veel problemen aan. Niet alleen dierenleed, maar ook de negatieve impact op milieu, klimaat en ontbossing', stelt Wakker Dier.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Nederlanders minder vaak vlees eten bij de warme maaltijd en dat de vleesporties kleiner worden.

Varkensvlees

Volgens de onderzoekers houden Nederlanders vooral van varkensvlees, hoewel de consumptie al wel tien jaar daalt. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar ongeveer 37 kilo aan onder meer koteletten, varkenshaasjes en speklappen verorberd. Dat is bijna de helft van de totale vleesconsumptie.

Gevogelte (vooral kip) maakt bijna een derde uit van het totaal en rundvlees een vijfde. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Bron: ANP

Ook interessant