toggle menu

Nederlander kan kunstarm besturen met gedachten

Nederlander kan kunstarm besturen met gedachten

Voormalig vrachtwagenchauffeur Johan Baggerman uit Lent bij Nijmegen is de eerste Nederlander, en een van de weinigen ter wereld, die een kunstarm met zijn gedachten kan besturen.

Baggerman kreeg zijn voor Nederland unieke prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

'Enorme vooruitgang'

'Het voelt nog vreemd, helemaal niet als 'mijn' arm', zei Baggerman dinsdag. 'Ik moet er nog erg aan wennen. Maar op den duur kan ik mijn hand weer openen en sluiten, mijn elleboog buigen en de pols draaien. Dat is een enorme vooruitgang vergeleken bij een gewone prothese.'

Breincommando's

Baggerman kreeg in 2010 een ongeluk waardoor zijn linkerarm boven de elleboog moest worden geamputeerd. Kort daarvoor had de eerste mens ter wereld een met het brein bestuurbaar kunstbeen gekregen. Frölke en Van de Meent zochten uit hoe ze die techniek voor kunstarmen konden gebruiken. In 2013 onderging Baggerman zijn eerste operatie. 'Twee operaties later, in 2016, kon ik gaan oefenen met het sturen van breincommando's als 'hand open' en 'buig pols'. Nu ik de robotarm echt heb, duurt het nog zeker een jaar voor ik alle bewegingen onder controle heb. Het is heel vermoeiend, want je bent steeds bewust aan het denken', legt hij uit.

Dagelijkse dingen binnen handbereik

Hij verwacht niet dat hij ooit weer een 'normale' arm zal hebben. 'Maar ik denk wel dat de gewone dagelijkse dingen zoals een potje opendraaien, een aai geven en een klusje doen weer binnen bereik komen. En daar ben ik heel blij mee.'

De breingestuurde robotarm is nog niet op grote schaal beschikbaar. Voorlopig wordt per patiënt bekeken of zo'n arm een optie is.

Bron: ANP

Bron foto: EenVandaag

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant