Nederlander kiest voor vertrouwd bier

Nederlander kiest voor vertrouwd bier

De gemiddelde Nederlandse consument staat open voor nieuwe biersoorten, maar gaat toch vaak voor een bekend merk of vertrouwde smaak. Dit blijk uit het Nationaal Bieronderzoek, uitgevoerd door de vereniging Nederlandse Brouwers.

Het onderzoek, uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die minimaal één keer per maand bier drinken, laat ook een toename zien in populariteit van bieren met een laag alcoholpercentage. Daarnaast wordt er steeds vaker een passend biertje bij het avondeten uitgezocht.

Smaak is het belangrijkst

Stipt op één bij het uitkiezen van een biertje staat de factor smaak: 7 op de 10 ondervraagden vindt dit het belangrijkst. Na smaak volgen bekendheid, biersoort, prijs en ten slotte merk. Jongere bierdrinkers kiezen vaker een onbekend biertje dan de oudere consument.

Lees meer: Verkoop alcoholvrij bier stijgt hard

Laag in alcohol

Het populairste soort gerstenat blijft pils. Van de ondervraagden die weleens alcoholvrij of -arm bier drinken, zegt de meerderheid dit vaker te doen dan twee jaar geleden. Vooral bierdrinkers tussen 18 en 29 jaar kiezen vaak voor laag-alcoholische bieren. ‘De consument reageert duidelijk positief op de toename van smaakvolle bieren met minder alcohol die tegenwoordig worden gebrouwen. Het past bij de wens van de bierdrinker om bewuster te genieten’, aldus Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers. Het ideale bier bevat volgens de respondenten 4,9 procent alcohol.

Verschil in sekse

Hoewel de smaakvoorkeur voor een glas bier sterk verschilt per sekse, zijn ze het wel eens over fris & fruitig bier. Van de zes smaakcategorieën geeft de bierdrinker hier de meeste voorkeur aan. Waar mannen vervolgens liever een kruidig en bitter bier drinken, gaat de voorkeur van vrouwen uit naar zoet en karamel.

Ook interessant: Hersenen zien geen verschil tussen bier met of zonder alcohol

Bron: de Nederlandse Brouwers

Ook interessant