toggle menu

Nederlander 'relatief voorzichtig' met cryptovaluta

Nederlander 'relatief voorzichtig' met cryptovaluta

Haast vanuit het niets zijn de koersen van veel virtuele munten donderdag fors gestegen. Zo won de bitcoin in ruim een uur tijd ongeveer 900 dollar; van ruim 6800 dollar naar ruim 7700 dollar. Dat is een stijging van ongeveer 13 procent.

De ethereum en de ripple wonnen meer dan 11 procent en de EOS ging zelfs met 32 procent omhoog, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap, die alle koersen bijhoudt. Een duidelijke aanleiding voor de winst lijkt er niet te zijn.

Voor de bitcoin was het de eerste keer in anderhalve week dat de waarde boven de 7000 dollar uitkwam. Eind maart was de bitcoin voor het laatst meer dan 8000 dollar waard.

Nederlander maakt zich niet gek met crypto

Nederlanders zijn relatief voorzichtig als het gaat om investeringen in onder meer cryptovaluta's. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van voorlopig onderzoek. Definitieve onderzoeksresultaten van Kantar TNS worden later dit jaar gepubliceerd.

Momenteel is de markt voor crypto's en ico's, een andere vorm van digitaal geld scheppen, zo'n 800 miljard dollar, tegenover 20 miljard dollar een jaar eerder. In Nederland was de markt vorig jaar goed voor circa 4 miljard dollar, evenveel als het eerste kwartaal van dit jaar. Investeerders raken volgens de AFM verblind door het succes en willen graag een graantje meepikken. Daarin schuilen volgens de AFM juist de risico's. Maar Nederlanders laten zich niet helemaal gek maken.

Het gros van de investeerders heeft 'relatief kleine bedragen' gestoken in de digitale producten. Circa 6 procent van de Nederlandse cryptobeleggers zit er voor meer dan 1000 euro per persoon in. Daarmee is ook de kwetsbaarheid beperkt. Circa 1 procent van de crypto-investeerders kwam door de stevige koersval die eind 2017 inzette in de problemen.

De AFM waarschuwde andermaal voor de risico's van een markt 'die nog duidelijk in zijn kinderschoenen staat'. Het overgrote deel van de Nederlandse investeerders (80 procent) is zich daar volgens het onderzoek van bewust. De invloed die de AFM kan uitoefenen is momenteel relatief beperkt.

Bron: ANP

Ook interessant