toggle menu

Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

Nederlanders bezorgd over bescherming persoonsgegevens

Van de Nederlanders maakt 94 procent zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen hebben daarnaast niet goed door hoe ze in de gaten kunnen worden gehouden, blijkt uit het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. 

Mensen maken zich vooral zorgen over organisaties die hun zoekgedrag op internet volgen of via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. Mensen zijn ook heel bang voor misbruik van van hun identiteitsbewijs of een kopie daarvan.

Quote
We delen steeds makkelijker gegevens die zeer gevoelige informatie prijsgeven
Aleid Wolfsen - Autoriteit Persoonsgegevens

'Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens', zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. 'Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!'

Adviezen voor gebruikers

Mensen zijn vooral bang dat hun gegevens bij bijvoorbeeld webwinkels in verkeerde handen vallen. AP raadt gebruikers aan ervoor te zorgen dat dat apps, games en websites niet zomaar bij hun informatie kunnen. Persoonsgegevens kunnen vaak al goed beschermd worden door de juiste instellingen te gebruiken. 'Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen. Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt', aldus de AP.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je persoonsgegevens worden gedeeld?  

'Jouw Buurt, Jouw Data'

Voor het onderzoek 'Jouw Buurt, Jouw Data' van de universiteiten Rotterdam, Delft en Leiden moesten meer dan 1500 deelnemers rondlopen in een virtuele stad. De onderzoekers legden de proefpersonen daarom aantal scenario's voor.

Jongeren minder terughoudend dan ouderen

De eerste indruk is dat jongeren minder terughoudend zijn met het delen van hun persoonlijke gegevens dan ouderen. Zo is driekwart van de jongeren bereid om hun paspoort te laten scannen om op een evenement te komen. Een ander scenario: 'Loop je liever door een straat vol camera’s of loop je liever een paar minuten om door een straat zonder camera’s? Veel mensen kiezen voor het gemak van de snelle route.'

Waarom delen mensen hun gegevens?

Gemak is een van de vier redenen voor mensen om gegevens te delen. De tweede motivatie is financieel: goedkopere boodschappen bijvoorbeeld in ruil voor inzicht in je aankoopgedrag. Daarnaast delen mensen hun gegevens voor hun vrienden. Dat sociale zie je bijvoorbeeld bij hardloop- en fietsapps, waar mensen hun route op Facebook kunnen delen. De laatste reden is veiligheid. Of mensen in de ene categorie openhartiger zijn dan in de andere, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Het onderzoek loopt nog en ze hebben daar meer gegevens voor nodig.

Mag de klantenservice een gesprek met jou opnemen en bewaren?

Je belt de klantenservice van een bedrijf en je hoort een bandje dat je gesprek opgenomen wordt en dat het kan worden gebruikt voor trainings- of kwaliteitsdoeleinden. Mag dat zomaar en kan je er bezwaar tegen maken?

Bekijk het fragment uit Radar Radio over het opnemen van gesprekken

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant