Nederlanders blijven sparen ondanks zeer lage rente

Nederlanders blijven sparen ondanks zeer lage rente

Ondanks de uitzonderlijk lage rente sparen Nederlanders nog steeds volop. Het spaarsaldo groeide het afgelopen jaar met 10 miljard euro. Maar dat spaargeld verdampt omdat de rente bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Dat schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

Bij de drie grootste banken, ING, Rabobank en ABN Amro, is bij vrij opneembare rekeningen de rente al gedaald tot 0,05 procent. Spaarders verliezen volgens de krant dit jaar 3,5 miljard euro aan koopkracht.

'Geen zin in beleggen'

Dat we toch blijven sparen komt volgens hoogleraar Economie Henriëtte Prast doordat niet alle spaarders zin hebben in beleggen op de beurs. 'Mensen zijn zo verstandig dat ze liever een buffer hebben, zelfs als die minder waard wordt, dan te consumeren. Alles consumeren is rampzalig als je met tegenvallers wordt geconfronteerd.'

Prast waarschuwt voor spotjes van onder meer ABN Amro die mensen ertoe moeten aanzetten om te gaan beleggen. 'Vreselijk. In mijn ogen moet je geen risico nemen met geld dat je nodig hebt. Met geld dat je niet nodig hebt, hangt het van je voorkeur af.'

'Veilig op de bank'

Radar vroeg in maart aan het Radar Testpanel wat de invloed van de dalende spaarrente is. 31 procent van de respondenten zou bij een spaarrente van nul procent het geld van de spaarrekening halen. Bji een negatieve spaarrente, de situatie waar je rente betaalt over je spaargeld, zou zelf 58 procent het geld van de spaarrekening afhalen.

Afnemende koopkracht

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlanders samen 415 miljard euro aan spaargeld opzij hebben gezet. De inflatie was 1,4 procent en de gemiddelde spaarrente 0,57 procent. De koopkracht zal de komende tijd alleen maar verder afnemen, aldus deskundigen in de krant.

Bron: ANP

Ook interessant