toggle menu

'Nederlanders geven gehoor aan oproep om thuis te blijven'

'Nederlanders geven gehoor aan oproep om thuis te blijven'

Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om niet naar het strand te komen en thuis te blijven. Ook de bossen en natuurgebieden blijven grootendeels rustig. 

'Het lijkt erop dat de boodschap van "Kom niet, blijf thuis" gehoord is', zegt een woordvoerder namens burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk. 'Dat voorkomt voorlopig dat we wegen moeten afsluiten. Het lijkt erop dat mensen echt thuisblijven.'

Op de boulevard van Noordwijk aan Zee, op het strand en bij Langevelderslag is het rustig en houden de mensen die er zijn gepaste afstand. Bijzondere opsporingsambtenaren hoefden nog niet in actie te komen. Ook in Scheveningen en Hoek van Holland is het aantal wandelaars en recreanten beperkt en blijven ze ver uit elkaar. De boulevard van Scheveningen was zaterdagmiddag goeddeels verlaten en bleef ook zondag rustig. 

'De mensen houden zich echt aan de regels en lijken er van doordrongen te zijn dat het beter is thuis te blijven. Het beeld is heel anders dan vorige week', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Natuurgebieden trekken nieuwe bezoekers

Staatsbosbeheer zag her en der nogal wat bezoekers die voor het eerst kwamen. 'Zij moesten soms nog even wennen aan de regels, zoals op de paden blijven. Maar over het algemeen deed iedereen zijn best zich aan de voorschriften te houden, ook wat betreft de coronamaatregelen. Mensen hielden voldoende afstand', liet een woordvoerder weten.

Qua drukte was het beeld op de terreinen van Staatsbosbeheer wisselend. 'Op de Utrechtse Heuvelrug was het bijvoorbeeld rustiger dan normaal. Maar rondom de Oostvaardersplassen in Flevoland was het in de wandelgebieden, die iets verder uit elkaar liggen, juist drukker. Echter zonder dat mensen te dicht bij elkaar kwamen. Dat ging goed.' 

In het westen, op landgoed Elswout bij Haarlem, waren opvallend meer mensen dan normaal. Dit was een van de plekken die nogal wat nieuwe bezoekers trok. Dat was te merken omdat ze buiten de paden liepen of de hond niet aan de lijn hielden. Boswachters deelden waarschuwingen uit, maar niemand kreeg een boete.

Vereniging Natuurmonumenten zag dat mensen zaterdag genoten van de lente en zich keurig aan de corona-gedragsregels hielden.

'Lijkt op gedrag bij harde lockdown' 

Het gedrag van de Nederlanders om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen, lijkt vrijwel op de situatie als er een harde lockdown was geweest. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek.

Zo blijft 93 procent van de ondervraagden zo veel mogelijk thuis, een week eerder was dit nog 85 procent. De meeste ondervraagden vinden dat de overheid geen volledige lockdown af moet kondigen, 68 procent is het eens met de huidige maatregelen. 21 procent van de ondervraagden is voorstander van een volledige lockdown.

Drones 

Mochten mensen zich toch niet aan de regels houden, kunnen in een deel van Noord-Holland waar nodig drones worden ingezet. Dit gebeurt als er signalen zijn dat de regels worden overtreden. 

Mocht dat gebeuren, dan kan de drone de groep benaderen en een vooraf ingesproken boodschap laten horen. 'Dat kan zijn dat mensen opgeroepen worden 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Of dat er geen groepen groter dan drie gevormd mogen worden', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland.

NL-alert 

Vorige week werd de aansporing om stranden, parken en bossen te mijden deels in de wind geslagen, mede in verband met het fraaie voorjaarsweer. Toen heeft de overheid nog een NL-alert uitgestuurd om mensen te waarschuwen dat ze afstand moeten houden. 

Bron: ANP 

Meer over:

Ook interessant