toggle menu

'Nederlanders hebben weinig vrij beschikbaar spaargeld'

'Nederlanders hebben weinig vrij beschikbaar spaargeld'

Nederlanders hebben weinig vrij beschikbaar spaargeld, vergeleken met inwoners van vergelijkbare Europese landen. Dat schrijft het economisch bureau van Rabobank in een rapport.

Nederlanders hebben over het algemeen wel veel vermogen, maar dit zit voornamelijk vast in pensioenen en huizen. Pensioenafdrachten en hoge woonlasten maken het lastig om zelf ook nog een spaarpotje te spekken.

Door de bank genomen hebben mensen hier bijna 22.000 euro aan spaargeld op hun bankrekening. Dat is iets minder dan gemiddeld in de eurozone en bijvoorbeeld bijna 10.000 euro minder dan in België het geval is. Circa een vijfde van de Nederlanders heeft overigens helemaal geen spaargeld achter de hand.

Toch is zelf sparen belangrijk, zegt Rabobank. Spaargeld kan bijvoorbeeld helpen bij het opvangen van financiële schokken, het bekostigen van studies of het verduurzamen van het eigen huis. Tegenwoordig is er bovendien steeds meer eigen geld nodig om een huis te kopen.

'Vrij opneembaar geld goed voor de economie'

'Economisch gezien is het niet wenselijk dat Nederlandse huishoudens gezamenlijk nog meer gaan sparen dan ze nu al doen', aldus de economen. Maar wat meer vrij opneembaar geld zou volgens hen wel handig zijn. Ze pleiten er daarom voor verschillende vormen van vermogensopbouw beter op elkaar af te stemmen. Daarbij zou het helpen als er persoonlijke pensioenpotten worden ingevoerd. In Den Haag is de discussie over een grote pensioenhervorming, die dat mogelijk kan maken, nog altijd niet afgerond.

Lees ook: 7 tips hoe je je kind kan stimuleren om te sparen

En: 'Spaarrente keldert: 9 tips voor meer rendement'

Bron: ANP

Ook interessant