Nederlanders roken meer sigaretten

Nederlanders roken meer sigaretten

Voor het eerst in vijf jaar roken Nederlanders weer meer sigaretten. Zowel legale als illegale peuken zijn in trek, blijkt uit onderzoek van KPMG dat dinsdag verschijnt.

Ruim 12 miljard sigaretten paften Nederlanders in 2016 weg, 200 miljoen meer dan in 2015 schrijft het AD. 10 miljard daarvan zijn legaal in eigen land aangeschaft, een stijging van 2 procent. In 2015 dook het aantal legaal verkochte peuken nog voor het eerst onder de 10 miljard.

Groei aantal illegale sigaretten

Het aantal illegale sigaretten stijgt nog véél harder: vorig jaar circuleerden er naar schatting 720 miljoen stuks in ons land. Dat zijn er 100 miljoen meer dan in 2015, blijkt uit het KPMG-rapport dat wordt gefinancierd door de tabaksindustrie.

Het aantal illegale sigaretten komt overeen met 6 procent van de totale consumptie. Volgens de onderzoekers komt het illegale rookwaar vooral uit Polen en Rusland.

Misgelopen accijns

KPMG becijferde dat de Nederlandse overheid in 2016 ongeveer 170 miljoen euro aan belastinginkomsten is misgelopen door de illegale handel. Volgens het rapport hadden de vier verhogingen van de tabaksaccijns van de afgelopen zes jaar 750 miljoen euro extra in het laatje van de overheid moeten brengen. De accijnsopbrengsten zijn echter met 47 miljoen euro gedaald.

Dat komt voor een deel doordat Nederlanders in de grensstreken hun rookwaar bij goedkopere Belgische en Duitse tabakswinkels halen. Ook zijn veel rokers overgestapt op goedkopere merken, waar minder accijnzen op zitten.

Illegale sigarettenfabrieken

Illegale sigaretten zijn een lucratieve handel voor criminelen. Alleen dit jaar al zijn er vier illegale sigarettenfabrieken ontdekt in Nederland. Zo rolde de FIOD vorige maand een illegale sigarettenfabriek in Utrecht op. Meerdere mensen werden gearresteerd, die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De FIOD schat dat de schatkist ten minste 1 miljoen euro aan accijnzen zou zijn misgelopen als de Utrechtse sigaretten en tabak op de markt zouden zijn gekomen.

Bron: ANP

Ook interessant