Nederlanders vaak niet op de hoogte van verkeersregels vakantieland

Nederlanders vaak niet op de hoogte van verkeersregels vakantieland

Nederlanders hebben er vaak geen idee van wat een verkeersbord in hun vakantieland betekent. Ook zijn ze slecht op de hoogte van de regels die er gelden in het verkeer, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden en tot een bekeuring. Dat wordt gesteld in een onderzoek van de ANWB waarover De Telegraaf schrijft.

Opvallend is vooral het gebrek aan kennis over voorrangsregels in de populaire vakantielanden. Zo zijn de lokale varianten op onze haaientanden amper bekend. Van Duitsland kent 87 procent ze niet, terwijl ze ook voor 80 procent van onze landgenoten in Spanje (beiden dikke onderbroken streep) onbekend zijn. In Frankrijk weet 21 procent niet goed dat je bij dikke witte blokken voorrang moeten verlenen. Borden met buitenlandse teksten leiden tot verwarring en veel mensen kennen de maximum snelheid buiten de bebouwde kom niet.

Ook bij het tanken kan men de mist in gaan. In Italië loopt 22 procent van de respondenten van het onderzoek kans op een dure tankbeurt met bediening bij een zogenaamde Servito-pomp (soms 50 cent meerprijs per liter) En 11 procent van de Frankrijk-gangers denkt dat Gazole (diesel) gewone benzine of E10 is.

'Verdiep je in de afwijkende verkeersregels'

De cijfers komen naar voren uit een analyse van de ANWB Vakantie Verkeersquiz die door 120.000 landgenoten werd ingevuld. 'Dat landgenoten niet elk verkeersbord of van Nederland afwijkende verkeersregel in hun vakantieland kennen, is logisch. Het is wel verstandig om je te verdiepen in afwijkende verkeersregels en de verkeersborden. Dat hoort ook bij het voorbereiden van je vakantie', zegt ANWB-onderzoeker Joris van Drooge.

De ANWB raadt aan om voor vertrek de verkeersregels van je vakantieland (of landen die je passeert) door te nemen. Hier vind je uitgebreide info over verkeersregels in 33 Europese landen.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf/ ANWB

Ook interessant