Nederlanders weten nauwelijks wat ze betalen aan autobelasting

Nederlanders weten nauwelijks wat ze betalen aan autobelasting

De gemiddelde Nederlander is niet goed op de hoogte van het huidige autobelastingsysteem dit blijkt volgens De Telegraaf uit een groot onderzoek van de ANWB. Automobilisten zijn bekend met de motorrijtuigenbelasting en accijns op brandstoffen. Maar hebben er geen idee van dat ze ook betalen via ’verstopte’ belastingen, zoals bij de aanschaf van een voertuig en (provinciale) opcenten. 
 

'Nu het kabinet voornemens is om betalen naar gebruik in te voeren, wilden wij het draagvlak daarvoor eens peilen', aldus ANWB-hoofddirecteur Marga de Jager tegen de krant. 'Het was voor ons opvallend dat lang niet alle Nederlanders weten hoe ons belastingsysteem voor de auto in elkaar zit. Zo kan 19 procent geen van de drie soorten van autobelasting opnoemen. Het is gewoon niet transparant.'

Gebruiker negatief over belastingsysteem

Wanneer het huidige belastingsysteem wordt uitgelegd, is de weggebruiker er negatief over. Het is opvallend omdat onduidelijk is hoeveel geld een autobezitter er bij elkaar mee kwijt is. Daarnaast zien ze in het grootschalige onderzoek onder 2000 Nederlandse autobezitters ook dat in landen om ons heen de brandstof en de aanschaf van een nieuwe auto veel goedkoper is.
 

Bron: De Telegraaf

Ook interessant