toggle menu

'Nederlands scharrelkwartelei komt uit Franse legbatterij'

'Nederlands scharrelkwartelei komt uit Franse legbatterij'

De Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren. Op de verpakking wordt vermeld dat deze in Nederland zijn geproduceerd, maar de eieren blijken afkomstig uit Frankrijk. Dit blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en Stichting Wakker Dier.

Verder meldt de verpakking dat het gaat om scharrelkwarteleieren, maar die blijken afkomstig van kwartels in legbatterijen. De zaak kwam aan het rollen door een tipgever die zich verbaasde over de enorme hoeveelheid scharrelkwarteleieren die tijdens de feestdagen in onze winkels liggen.

Eieren niet afkomstig uit Nederland

Stichting Wakker Dier heeft  in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren gekocht afkomstig van eiergroothandel Eicom. Het Duitse laboratorium Agroisolab heeft de eieren getest. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland.

Uit een aanvullende test blijkt dat het waarschijnlijk is dat de eieren uit de Franse regio Bretagne afkomstig zijn. Onderzoek van Keuringsdienst van Waarde wees uit dat de Franse producent Cailles de Chanteloup meerdere keren legbatterij-kwarteleieren leverde aan Eicom.

Isotopen

De herkomst van eieren is aan te tonen met een isotopentest. Isotopen zijn chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater.

Fraudegevoelig

In tegenstelling tot kippen, zijn legbatterijen voor kwartels nog steeds toegestaan. In Nederland hebben supermarkten onderling afgesproken alleen maar scharrelkwarteleieren aan te bieden. Kwarteleitjes hebben echter in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden, waardoor het kwartelei gevoelig is voor fraude.

Bron: ANP MediaWatch / Keuringsdienst van Waarde

Beeld: Keuringdienst van Waarde

Ook interessant