toggle menu

Nederlands vaccin ontwikkeld tegen malaria

Nederlands vaccin ontwikkeld tegen malaria

Wetenschappers uit Nijmegen en Leiden denken een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen de gevaarlijke ziekte malaria. Zij hebben, na jaren werk, een vaccin ontwikkeld dat blijkt te werken bij negentien gezonde proefpersonen, maakte het Radboudumc donderdag bekend.

Daarbij werden de vrijwilligers ingespoten met verzwakte parasieten. Dat veroorzaakte geen malaria. 'Door het verwijderen van twee genen kunnen de verzwakte parasieten geen ziekte meer veroorzaken, maar in principe wel een beschermde immuunreactie oproepen', zegt hoogleraar Robert Sauerwein van de afdeling medische microbiologie van het Radboudumc.

Het onderzoek, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, gaat nu een tweede fase in. De gevaccineerde proefpersonen zullen worden blootgesteld aan geïnfecteerde malariamuggen.

Er zijn nu al wel malariamiddelen beschikbaar, maar die geven volgens de onderzoekers slechts beperkte en tijdelijke bescherming. Volgens Sauerwein kan een vaccin dat volledige bescherming biedt, jaarlijks een half miljoen doden voorkomen.

Bron: ANP

Ook interessant