toggle menu

Nederlandse partijen geen klant bij bedrijf dat Facebookgegevens misbruikt

Nederlandse partijen geen klant bij bedrijf dat Facebookgegevens misbruikt

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica doet geen zaken met Nederlandse politieke partijen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Topman Alexander Nix zegt in het FD dat zijn bedrijf 'geen enkele' partij als klant heeft. Ook Forum voor Democratie is 'niet een van onze klanten', zegt Nix.

Fractievoorzitter Thierry Baudet zou volgens onderzoeksplatform Follow the Money 'net als Trump' gebruikmaken van de data-analyses van het omstreden Britse bedrijf. Ook FVD-woordvoerder Jeroen de Vries verklaart dat er op geen enkel moment in de huidige verkiezingscampagne, maar ook niet in eerdere campagnes gebruik is gemaakt van de diensten van Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica en Facebook onder vuur

Cambridge Analytica en Facebook liggen allebei zwaar onder vuur. Volgens een onderzoek van The New York Times en The Observer verzamelde Cambridge Analytica van 50 miljoen Facebookgebruikers hun profielen zonder dat die gebruikers daarmee instemden. De gegevens zijn gebruikt om kiezers voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gericht te benaderen en in te spelen op hun persoonlijke kenmerken - psychometrische profilering genoemd.

Eerder over misbruik Facebookgegevens bij verkiezingen:

Onderzoek naar misbruik Facebookgegevens bij Amerikaanse verkiezingen

EU wil opheldering over misbruik privé-informatie Facebook

Bron: ANP MediaWatch

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant