toggle menu

'Nederlandse stroom vergrijst'

'Nederlandse stroom vergrijst'

Energiebedrijven produceerden vorig jaar meer vervuilende kolenstroom dan in het jaar ervoor.

Uit een nieuw onderzoek door onder meer de Consumentenbond en Greenpeace blijkt dat de Nederlandse stroom aan het 'vergrijzen' is als gevolg van de lage kolenprijs.

Duurzaamheid

De organisaties beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Over de gehele linie zijn de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan een jaar geleden. Hun gemiddelde cijfer daalde van 5,7 naar 5,5.

Onvoldoende

Energiereuzen Nuon en Essent kregen in het rapport beide een dikke onvoldoende, met scores lager dan een 4. Zij investeerden volgens de onderzoekers vorig jaar ook nog in vervuilende stroom. Van de grote spelers die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben, was Eneco het meest duurzaam. Maar ook dat bedrijf zag zijn rapportcijfer iets teruglopen.

Beter scoren

De partijen kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld.

In 2014 kregen negen energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er acht. Deze koplopers zijn goed voor een gezamenlijk marktaandeel van 21 procent.

Update 27 oktober, 08:25 uur: Reactie Essent

Essent verwerpt de resultaten en stelt dat het onderzoek niet deugt. Het bedrijf zegt in een reactie al sinds vorig jaar geen gegevens meer te leveren voor het onderzoek. Veel andere branchegenoten hebben dat voorbeeld al gevolgd waardoor het draagvlak onder het onderzoek 'flinterdun' is geworden.

De wijze van onderzoek en de puntentelling leunen volgens Essent sterk op subjectieve voorkeuren van de maatschappelijke organisaties achter het onderzoek. Daardoor krijgen klanten een verkeerd beeld van de duurzaamheid van hun leverancier, zo luidt de reactie. De Consumentenbond heeft voor het onderzoek 'openbare informatie' verwerkt van bedrijven die weigerden mee te werken, zegt een woordvoerster van de energieleverancier.

Bron: ANP / De Consumentenbond / Greenpeace

Ook interessant