Nederlandse toeristenbelasting hoogste van Europa

Nederlandse toeristenbelasting hoogste van Europa

De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa. Zo berekent Zaanstad bezoekers dit jaar ruim vier keer zo veel logeertaks als Parijs. Dat schrijft De Telegraaf.

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe, zo klaagt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Directeur Dirk Beljaarts: 'Met de opbrengsten worden gaten in de begroting gedicht. Dat lijkt aantrekkelijk, omdat inwoners er niets van merken. Maar als toeristen erdoor weg blijven, krijgt bijvoorbeeld de middenstand er natuurlijk wel last van.'

'Zet gastvrijheid voorop'

De branchekoepel wil het een halt toeroepen en begint vandaag een campagne waarin gemeenten wordt opgeroepen de gastvrijheid weer voorop te zetten. Er gaat een brandbrief naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en hoteliers in den lande krijgen begeleiding bij hun strijd tegen de taks.

Steeds meer gemeenten (83 procent) innen toeristenbelasting. Deze belasting wordt geïnd bij bedrijven die overnachting aanbieden. De opbrengst van gemeenten uit deze belasting verdubbelde volgens de KHN van 131 miljoen euro in 2009 naar 294 miljoen euro dit jaar. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg van 1,54 euro naar 2,70 euro. Deze verhogingen worden volgens de KHN vaak gebruikt om de kas van de gemeente te spekken. Beljaarts vreest dat hiermee de gastvrijheid en aantrekkelijkheid van dorpen en steden in het geding komen.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant