toggle menu

Nederlandse Twitter-accounts gehackt via Twitter Counter

Nederlandse Twitter-accounts gehackt via Twitter Counter

Vermoedelijk Turkse hackers hebben zich woensdag toegang tot duizenden Twitteraccounts verschaft en daar anti-Nederlandse en -Duitse teksten geplaatst. In de boodschappen stonden de hashtags #Nazialmanya und #Nazihollanda, afbeeldingen van hakenkruisen en onder andere de tekst 'we zien elkaar 16 april'.

De hack valt terug te voeren op het in Amsterdam gevestigde Twitter Counter, een analytische app die klanten laat zien hoeveel er over ze getwitterd wordt.

Hoe voorkom je dat er tweets vanuit je account worden geplaatst?

Niet bij alle accounts die gebruikmaken van de applicatie zijn tweets geplaatst. Misschien heb jij je in het verleden aangemeld voor de Twitter Counter-dienst The Counter. Om zeker te zijn dat de hackers geen toegang (meer) hebben tot je tweets, kun je de toegang voor The Counter intrekken.

  1. Dit kun je doen door in je browser naar Twitter.com te surfen.
  2. Klik daarna op Instellingen en privacy > Applicaties.
  3. Als The Counter in de lijst staat, klik dan op 'Toegang intrekken' (of in het Engels: 'Revoke Access') zodat de app geen toegang meer heeft tot je Twitteraccount.

Directeur Omer Ginor van Twitter Counter zegt dat het bedrijf in contact staat met Twitter en dat de verbinding tijdelijk is opgeschort. Ondertussen wordt onder meer onderzocht waar de hack vandaan komt en of de maatregelen ertegen afdoende zijn.

'Installeer niet zomaar nieuwe apps'

De politie waarschuwt op haar website om niet zomaar nieuwe apps te installeren: 'Deze hack is een voorbeeld hoe dat verkeerd kan gaan. [...] Wees je bewust van de mogelijke risico’s. Wil je toch vreemde apps installeren, lees dan de voorwaarden, zodat je weet waar je toestemming voor geeft.'

Turks referendum

Op 16 april wordt in Turkije het referendum gehouden over verandering van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt. Onder de getroffen Twitteraccounts waren die van Amnesty International, de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, het tijdschrift Donald Duck, de gemeente Amstelveen en de Nederlandse zangeres Caro Emerald.

Van de gehackte accounts waren er zeker 25 van internationale organisaties. Aan de getwitterde boodschappen zat een video die begint met een deel uit een toespraak van de Turkse president Erdogan. 'Als we sterven, laten we dan als mannen sterven', zegt het staatshoofd daarin.

Bron:ANP /DPA / BLOOMBERG / Politie / Twitter

Ook interessant