toggle menu

Nepmails in omloop over donaties na tragedie Nieuw-Zeeland

Nepmails in omloop over donaties na tragedie Nieuw-Zeeland

Oplichters proberen een slaatje te slaan uit de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Zij sturen nepmails rond om mensen in de val te lokken die geld willen doneren voor hulp aan slachtoffers.

De Nieuw-Zeelandse tak van de bank Westpac slaat alarm over oplichters die via mails om geld vragen voor slachtoffers. Zij doen ten onrechte alsof ze de bank vertegenwoordigen, waarschuwt Westpac op Facebook. Mensen reageren boos op het bericht. 'Walgelijk. Dit tuig probeert geld uit de zak te kloppen bij mensen die op hun kwetsbaarst zijn', concludeert iemand.

Misbruik van collectieve rouw

De oplichters maken gebruik van de collectieve rouw om het bloedbad, dat aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Veel mensen willen iets doen om slachtoffers te helpen. Via de crowdfundingsites als GiveaLittle en LaunchGood zijn miljoenen dollars opgehaald.

Ook overheidsdienst CERT NZ zegt meldingen te hebben gehad over oplichters die misbruik proberen te maken van de tragedie, bijvoorbeeld door middel van phishing. Ook circuleert in de nasleep van de aanval een video die malware bevat. 'Dit schadelijke bestand wordt online gedeeld.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant