toggle menu

Nerts, toer en witbuikegel mogen als huisdier

Nerts, toer en witbuikegel mogen als huisdier

De hond, kat en het konijn kunnen gewoon als huisdier worden gehouden, net als de nerts, witbuikegel, bezoargeit en Kaukasische toer (een soort antilope).

Deze soorten staan op de door staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) opgestelde lijst van honderd dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden, de zogeheten 'positieflijst'.

Fokverbod

Die lijst geldt per 1 februari. Wie een dier heeft dat er niet op staat mag dat houden tot het beest overlijdt. Maar er mag niet meer mee worden gefokt, zo maakte Dijksma woensdag bekend.

Lijst nog niet definitief

De lijst kan nog langer worden, want de komende maanden wordt nog zeker een honderdtal diersoorten beoordeeld. Onder meer diverse soorten spiesherten en muntjakherten komen niet op de lijst: zij mogen niet meer als huisdier worden gehouden.

'Niet alle dieren geschikt als huisdier'

Na ruim twintig jaar discussie over de huisdierenlijst is het nu zover. Dijksma: 'In Nederland zijn ongeveer 300 verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet alle dieren zijn daar geschikt voor. Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant