toggle menu

NIBUD en AFM waarschuwen voor flitskredieten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) waarschuwt consumenten voor het afsluiten van flitskredieten, kleine leningen die makkelijk via internet of sms af te sluiten zijn tegen hoge administratiekosten. Dat liet het Nibud vrijdag weten.

In juni werden de regels voor deze kredietverstrekkers aangescherpt. Als reactie hierop hebben verstrekkers van flitskredieten hun aanbod aangepast. Ze vragen nu (extra) geld voor bepaalde diensten en rekenen een forse boete wanneer te laat wordt afgelost, ook als dit maar één dag is. Op deze manier worden er alsnog hoge bedragen gevraagd voor kortlopende kredieten, aldus het NIBUD.

In plaats van het afsluiten van een flitskrediet kan het volgens het instituut goedkoper zijn om rood te staan op de eigen rekening. Daarnaast kan het ook voordeliger zijn om geld van een vriend of familielid te lenen. Het NIBUD wijst er hierbij wel op dat er goede terugbetaalafspraken moeten worden gemaakt.

AFM: van alles mis met flitskredieten 

Nog lang niet alle aanbieders van flitskredieten houden zich aan de nieuwe regels die daarvoor gelden. Een aantal van hen biedt de snelle leningen mogelijk zelfs aan zonder vergunning en rekent in sommige gevallen hele hoge tarieven.

De partijen zijn door de AFM inmiddels gewezen op de regels en de vergunningseisen. Als ze zich hier niet aan houden, dreigen er sancties.

De AFM raadt consumenten aan om alleen financiële diensten af te nemen van bedrijven met de juiste vergunning. Mensen moeten daarnaast goed nadenken voordat ze een krediet aangaan, aldus de autoriteit.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant