toggle menu

'Niet alle reisgegevens Nederlanders opslaan'

'Niet alle reisgegevens Nederlanders opslaan'

Regeringspartijen VVD en PvdA willen niet dat de reisgegevens van alle Nederlanders worden opgeslagen. Het kabinet kondigde de registratie vrijdag aan in het actieplan tegen jihadisme en radicalisme.

'Ik zit niet te wachten op een standaard vakantieregister waar alle gegevens worden opgeslagen', zegt VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff zaterdag. Ook coalitiegenoot PvdA vindt de maatregel 'te verstrekkend', aldus Kamerlid Jeroen Recourt. Het kabinet moet een 'slimmere manier vinden die minder privacy schendend is', voegt hij eraan toe.

Uitwerking plan

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kwam in november vorig jaar ook al met een voorstel om alle reisgegevens op te slaan in het kader van de strijd tegen jihadisten. Ook toen keerden de coalitiepartijen zich tegen het plan. Opstelten liet daarop weten de plannen verder uit te werken.

'Het is nu wat omzichtiger opgeschreven', stelt Dijkhoff. Hij ziet liever dat de overheid een lijst met namen van verdachte personen aan luchtvaartmaatschappijen geeft om in de gaten te houden. Als die dan langskomen moeten de maatschappijen een seintje geven. 'Daar heb ik geen moeite mee, want deze mensen zitten al in een fout netwerk.'

Alle andere maatregelen die in het ruim 40 punten tellende actieplan staan, kunnen wel op steun van de coalitiepartners rekenen.

Update: 15:38 uur: geen registratie

Het kabinet ziet af van zijn plan om van alle Nederlanders de reisgegevens te registreren. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet donderdag in de Tweede Kamer weten dat hij geen wetgeving hiervoor zal indienen. Een ruime Kamermeerderheid vond de maatregel te ver gaan.

Het kabinet kondigde vorige week de registratie van de reisgegevens aan in zijn actieplan tegen jihadisme en radicalisme. Opstelten zei in het debat over dit actieplan 'geen eindeloze discussie' te willen over het onderwerp. Het opvragen van reisgegevens in gevallen waarin daartoe aanleiding is, kan nu al.

Bron: ANP

Ook interessant