toggle menu

'Niet meer stunten met drankprijzen'

'Niet meer stunten met drankprijzen'

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, komt er een eind aan het stunten met bier, wijn en andere alcohol in supermarkten en slijterijen. Ook moet alcohol duurder worden. Dat staat volgens RTL Nieuws in een conceptversie van het zogeheten preventieakkoord.

Er bestaat al een wet die gemeenten in staat stelt stuntaanbiedingen met alcoholische producten van meer dan 30 procent korting tegen te gaan, maar die bevoegdheid wordt vrijwel niet gebruikt. Het idee is om die bevoegdheid landelijk te maken, zodat er een gelijk speelveld komt.

Minimumprijs alcoholische dranken

Blokhuis speelt verder met het idee van een minimumprijs voor alcoholhoudende dranken. Dat zou ertoe kunnen leiden dat een krat bier minstens 20 euro zou gaan kosten. Ook overweegt de staatssecretaris het indexeren van accijnzen op alcohol, waardoor de prijs meegroeit met de inflatie. Blokhuis wil zo het alcoholgebruik terugdringen en gezonder leven propageren.

De door RTL Nieuws geraadpleegde hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot denkt dat de maatregelen effectief zijn en kunnen leiden tot minder drankgebruik.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil nog niet ingaan op de maatregelen. Volgende week praat de brancheorganisatie voor supermarkten met de minister over het preventieakkoord.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Ook interessant