Nieuw energielabel voor huishoudelijke apparaten: A++ kan E worden

Nieuw energielabel voor huishoudelijke apparaten: A++ kan E worden

Koelkasten, vriezers, wasmachines, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Het label geeft (net als in het oude systeem) met de letters A tot en met G aan hoe zuinig een apparaat is, en geeft daarbij ook nog extra informatie over het verbruik. Omdat apparaten in de loop der jaren zuiniger werden, kwamen er in het oude systeem plusjes bovenop de A, waardoor het voor consumenten steeds minder overzichtelijk werd.

Het idee is dus om consumenten beter te informeren over de zuinigheid van huishoudelijke apparaten. Tegelijkertijd moet het nieuwe energielabel producenten stimuleren om meer werk te maken van duurzame ontwikkeling. 

Lampen krijgen het nieuwe energielabel vanaf 1 september 2021. Producten als stofzuigers, ovens en airco's moeten tot 2025 wachten op de invoering van het nieuwe systeem. Verwarmingstoestellen zijn pas in 2030 aan de beurt.

Wennen aan lagere letters

Het systeem is bijgesteld om de verschillen tussen apparaten duidelijker te maken. Daarbij zijn de eisen een stuk strenger geworden. Je zult nu dus vaker D's, E's en F's zien, in plaats van de A+, A++ en A+++. Al betekent een lagere score niet gelijk dat je met een heel vervuilend apparaat te maken hebt; zo is er geen enkel apparaat dat in het nieuwe systeem met een A beoordeeld wordt.

Het nieuwe label is vanaf vandaag in de winkels te zien, maar je kon het al eerder op de doos van het product aantreffen. Het zou dus kunnen dat je iets hebt gekocht wat in de winkel een label met A++ had, en dat op de doos de nieuwe E-beoordeling staat. 'Je kunt nog tot december 2021 koelkasten en vriezers met een oud energielabel (met de plusjes) in de winkel tegenkomen', stelt Milieu Centraal.

QR-code voor extra informatie

Op het label staat, naast een letter, informatie over bijvoorbeeld het waterverbruik en geluidsniveau. Via een QR-code, die je met je telefoon kunt scannen, kun je extra informatie krijgen over de duurzaamheid van het apparaat. Bekijk hier het nieuwe energielabel

Op de website van Milieu Centraal kun je per type apparaat vinden welke informatie je op het (nieuwe) energielabel kunt verwachten en hoe je deze informatie moet interpreteren. 

Bron: Milieu Centraal / Techniek Nederland

Ook interessant