Nieuw woord 'warmhartigheid' moet leemte in onze taal opvullen

Nieuw woord 'warmhartigheid' moet leemte in onze taal opvullen

Het Nederlandse publiek heeft 'warmhartigheid' gekozen als nieuw Nederlands woord. Volgens het stempubliek omschrijft het woord het beste de band die ontstaat wanneer twee onbekenden naar elkaar omkijken. 

Het winnende woord is afgeleid van de term barmhartigheid. Het kreeg ruim de helft van de stemmen. Dat werd bekendgemaakt in NPO Radio 1-programma De Taalstaat. 'Soco', dat afgeleid is van sociale cohesie of sociaal contact, en 'plotsbond', een samenvoeging van een band die plots ontstaat en verbondenheid, waren de twee andere woorden die kans maakten op de titel.

Naar elkaar omkijken

Genootschap Onze Taal en het Oranje Fonds begonnen in juli een zoektocht om een leemte in onze taal op te vullen. Volgens de initiatiefnemers was er namelijk nog geen goed woord voor wat er gebeurt als twee mensen die elkaar niet kennen naar elkaar omkijken en er een voelbare band ontstaat. 'Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn boodschappen laat vallen en een voorbijganger helpt met oprapen. Of wanneer je met een lekke band langs de weg staat en iemand helpt deze te vervangen.'

Uit bijna 1500 inzendingen koos de jury drie kanshebbers. Het publiek kon twee weken lang stemmen. 'Het is heel mooi om te zien dat zo veel mensen met ons mee hebben gedacht tijdens deze zoektocht en dat er nu een woord is om deze belangrijke band mee te duiden', zegt Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten.

Sociale samenleving in coronacrisis

'In de huidige tijd is warmhartigheid nog voelbaarder dan voorheen. Of warmhartigheid daadwerkelijk onderdeel wordt van onze taal, zal de tijd leren', stelt Jetten. 'We vinden het vooral belangrijk dat er aandacht is voor deze belangrijke band, die de basis vormt voor een sociale samenleving.'

Bron: ANP

Ook interessant