‘Nieuwe auto’s en campers volgend jaar fors duurder’

‘Nieuwe auto’s en campers volgend jaar fors duurder’

Nieuwe auto's, motoren en campers dreigen vanaf volgend jaar een stuk duurder te worden door een aanpassing van de luxebelasting op auto’s, motoren en campers. Volgens belangenorganisatie Bovag kan een nieuwe benzineauto gemiddeld zo'n 1000 euro duurder worden, een diesel 2000 euro en een camper zelfs 10.000 euro.

In het nieuwe belastingplan staat een aanpassing van de regels rond de aanschaftaks (bpm). Het moment waarop de hoogte van de bpm bepaald wordt én het moment waarop de bpm door de importeur/dealer betaald moet worden aan de fiscus, valt vanaf volgend jaar samen met het moment van eerste registratie van de nieuwe auto.

De aanpassing van het betalingstijdstip is bedoeld om het systeem eenvoudiger te maken en de belastingdienst werk te besparen, maar heeft volgens Bovag het effect dat er btw over bpm wordt geheven: 'Belasting op belasting dus'. En dat komt neer op tussen de 1000 euro en 2000 bovenop de prijs van een nieuwe auto. Bij campers liggen die bedragen nog veel hoger: daar zit 50.000 euro bpm op, wat tot 10.000 euro btw extra zou leiden.

Onbedoeld nadelig effect

De belangenorganisatie vraagt de belastingdienst en politiek om dit waarschijnlijk ongewenste effect te voorkomen, zodat autokopers geen belasting op belasting moeten gaan betalen. 'Autobelastingen behoren in Nederland immers al tot de allerhoogste in Europa', stelt Bovag. Aanpassing van het bpm-systeem gaat volgens het belastingplan in per 1 juli 2021 of 1 januari 2022.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant