Nieuwe dienst voor online-identificatie

Nieuwe dienst voor online-identificatie

Klanten van banken kunnen er straks voor kiezen gebruik te maken van een dienst waarmee ze zich online kunnen identificeren bij andere organisaties, zoals bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties en webwinkels.

Dat gebeurt dan met de inlogmethode van hun eigen bank. Ze hoeven geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden. Dat meldde Betaalvereniging Nederland donderdag.

Identificatiegegevens

De organisatie benadrukt dat het verstrekken van identificatiegegevens aan andere partijen alleen gebeurt met uitdrukkelijk toestemming van de betrokken consumenten.

Consumenten houden controle

Ze houden volledige controle over welke gegevens aan welke partij wordt verstrekt. Per organisatie kunnen de gegevens verschillen. Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van de naam en de woonplaats van de klant en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van zijn geboortedatum.

Update, 22 oktober, 10:21 uur: Systeem wordt begin volgend jaar getest

Onder de regie van Betaalvereniging Nederland wordt het systeem begin volgend jaar getest. Onder meer een verzekeringsbedrijf en de Belastingdienst doen aan deze proeven mee. Het is de bedoeling deze gezamenlijke dienst van banken in de tweede helft van 2016 breder aan te bieden op de markt.

Bron: ANP / Betaalvereniging Nederland

Ook interessant