toggle menu

'Nieuwe dieselauto's voldoen niet aan Europese normen voor uitstoot'

'Nieuwe dieselauto's voldoen niet aan Europese normen voor uitstoot'

Nieuwe dieselwagens, uitgerust met een zogeheten Euro 6-motor, voldoen in de praktijk niet aan de Europese normen wat betreft uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Dat blijkt uit een groot onderzoek van de onafhankelijke non-profitorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT). De autobranche is het niet eens met de conclusies van de onderzoekers.

Voor de studie zijn in totaal 4850 verschillende modellen getest. Bij de meest milieuvriendelijke autobouwer zouden Euro 6-diesels nog ongeveer twee keer zoveel van het broeikasgas uitstoten als toegestaan. Zelfs de slechtste benzinevoertuigen scoorden niet zo slecht.

ICCT is geen onbekende naam in de autowereld. Het was deze organisatie die een paar jaar terug bij Amerikaanse autoriteiten aan de bel trok over verdachte uitstootgegevens van Volkswagens. Dat bleek later om de omvangrijke sjoemelsoftwareaffaire te gaan.

Misleidend

De Europese autobrancheorganisatie ACEA vindt de nieuwe studie 'misleidend'. Volgens de branche zou de onderzoeksmethode niet overeenkomen met de wijze waarop uitstoot op de weg tegenwoordig beoordeeld dient te worden. De studie gaat bovendien niet in op de uitstoot van CO2.

Radar meldde eerder dat dieselauto's vanaf 2030 niet meer welkom zijn in Brussel.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant