toggle menu

Nieuwe hypotheekregels beschermen huizenkopers beter

Nieuwe hypotheekregels beschermen huizenkopers beter

Sinds vorige week zijn nieuwe hypotheekregels van kracht. Die zorgen ervoor dat consumenten die een huis willen kopen beter beschermd zijn.

De regels gelden sinds donderdag 14 juli. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

  • Hypotheekverstrekkers moeten het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek melden
  • Hypotheekverstrekkers moeten consumenten die een hypotheek willen, een informatieblad geven dat er overal in de EU hetzelfde uitziet. Consumenten kunnen hierdoor verschillende (ook buitenlandse) hypotheken beter vergelijken.
  • De offerte onder voorwaarden verdwijnt. Doet een hypotheekaanbieder een aanbod na het verstrekken van het informatieblad (ESIS), dan is dat definitief en bindend. Het aanbod kan nog wel worden gewijzigd, maar alleen in het voordeel van de consument.
  • Een vergoeding eisen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek mag, maar die vergoeding mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel dat de bank heeft van die vervroegde aflossing. Hierbij gaat het doorgaans om gemiste rentebetalingen. Wat de bank niet mag meerekenen is winstderving.
  • De modelmatige taxatie van de waarde van een huis wordt vaker mogelijk. Zo'n taxatie houdt in dat bij het afsluiten van de hypotheek de waarde van de woning wordt gebaseerd op de WOZ-waarde of een andere betrouwbare modelmatige taxatie. De koper is dan mogelijk minder geld kwijt aan de taxatie. Voorwaarde hierbij is wel dat de hoogte van de hypotheek niet meer is dan 90 procent van de op die manier vastgestelde waarde van de woning.

Van Europese richtlijn tot eigen wetgeving

Twee jaar geleden is een Europese hypothekenrichtlijn aangenomen. Die moet leiden tot een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming in de EU en tot een goed functionerende interne markt voor hypotheken, met meer onderlinge concurrentie. Met de nieuwe hypotheekregels zet Nederland die richtlijn om in eigen wetgeving.

Bron: Rijksoverheid

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant